Cambodia er et utroligt smuk land, der bærer på en grum historie fra en ikke så fjern fortid. I perioden 1975-1979 foregik et af verdenshistoriens mest omfattende folkemord - skjult for omverdenen og stadigt ukendt for mange. Er du i Cambodia, så gør dig selv den tjeneste at besøge The Killing Fields.

Historien i et kort rids

Du har måske hørt om Pol Pot (ikke at forveksle med Poul Pots)? Han var leder af det cambodianske kommunistparti De Røde Khmerer (Khmers Rouges på fransk) der overtog magten i landet i 1975.

Efter Pol Pot havde taget magten, lancerede han en fireårsplan for landets udvikling til en kommunistisk stat. Man ville være selvforsynende og dermed kunne klare sig uden hjælp udefra. Dertil var planen at lade riget genopstå som den dominerende magt Angkor riget var i asien i fortiden.

cambodia-killing-fields

For at det skulle lade sig gøre, havde man en helt klar plan for, hvem man kunne bruge og hvem man ikke kunne bruge. Man satsede på bønder og arbejdere uden uddannelse.

Mindre fede var intellektuelle, folk med en uddannelse, homoseksuelle, vietnamesere, laotere, kinesere, handicappede, buddhistiske munke og muslimer. Disse så man som en trussel til det nye styre.

Og de skulle udryddes

Kort og godt.

Nogle blev sat i torturfængsler. Andre blev blot henrettet.

Måske du har set filmen The Killing Fields?

The Killing Fields er en lang række områder fordelt over hele Cambodia som var til det ene formål; at udrydde de uønskede.

Heraf er Choeung Ek som ligger tæt på Cambodias hovedstad Phnom Penh nok den mest kendte.

Der gik to minutter - så vandede jeg høns

The Killing Fields var et helt klart punkt på min Cambodia bucket list. Selvfølgeligt skylder man sig selv at sætte sig lidt ind i historien, især der hvor man helst skal undgå den gentager sig.

Jeg hyrede en Tuk Tuk og blev kørt gennem Phnom Phens mylder, gennem fattige men farverige  forstæder og endte til sidst i udkanten af byen. Området er ikke noget særligt. Det var jo også bare marker hvor man slog folk ihjel.

Jeg betalte entre, og fik udleveret en audio guide (en walkman med lydbog). Turistattraktioner i Cambodia er ikke kendt for stort og prangende setup, de bærer sig selv med deres historie eller skønhed. Men her havde man altså opgraderet til audio guide.

Virkeligt godt tænkt!

Historien var indtalt af en overlevende. Også virkeligt godt tænkt!

Det betød at jeg havde ham i øret da jeg gik ind på stien op mod stedets centrum - en kæmpe Stufa som stod som minde og symbol på alle de dræbte.

Jeg skal være ærlig at indrømme at jeg ikke var helt forberedt på den historie der ventede mig.

Jeg trykkede play...

Det begyndte hurtigt at trække i gåsehuden...

Jeg kunne holde tårerne tilbage i to minutter. Så er det sagt.

At står der i sin egen verden (hørebøffer) med en mand der fortæller hvordan meget af hans familie var blevet dræbt på helt utroligt meninsløs vis. At høre om torturen og rædslerne. At vide at det blot er sket for en generation tilbage og at ingen gjorde nogen. Det var mere end hvad jeg kunne bære.

Turen bestod af en række poster. Til hver post var knyttet en lille historie om. hvad der var foregået på netop dette sted. Det var alt fra baggrundshistorie over torturmetoder til beskrivelser af massegrave og børnehoveder smadret op ad træer men mødre så til. Det var mere end horribelt.

Den før nævnte stufa er den centrale del af The Killing Fields. Indeni er den fyldt med alle de kranier der blev gravet ud i 80'erne. Der ligger de, lag på lag, men en lille markering der indikerer likvideringsmetoden.

Rædselsfuldt men også meget smukt. Og et fint sted til en reflektiv stund og en tanke til de folkemord der stadigt foregår rundt om i verden.

Dette sted sidder stadigt som en af de største erindringer på denne tur.

Tag derud hvis du får muligheden!

 

stufa-cambodia-killing-fields

killing-tree-cambodia