Kender du det? Pludselig tager livet en masse drejninger samtidig? Sådan var mit 2016. Jeg blev færdiguddannet. Skulle finde et job. Skulle finde ud af, hvad jeg faktisk ville med mit liv. Skulle måske flytte. Og skulle pludselig også ud at rejse. Mindmapping har hjulpet mig helt vildt, fordi det har givet en eller anden form for overblik over, hvor det var jeg var på vej hen. Og noget at se tilbage på. Når jeg opdagede, at jeg var stukket i en helt anden retning.

Mindmap som et kort til dit liv, ikke en færdig opskrift

Mindmaps kan være fantastiske. Både til at lære faglige ting, som nye begreber, og til at danne sig et overblik over, hvordan ens liv former sig. Og ikke mindst, hvor man gerne vil have, at det bevæger sig hen.

For mig er noget af det allervigtigste, ikke at se det som en færdig plan.

Det er det selvfølgelig, hvis det er noget fagligt, man forsøger at finde hoved og hale i. Men hvis det er en mindmap over dit liv, så er det helt vildt vigtigt at huske, at det ikke er en færdig opskrift. 

Det er et kort.

Det er en plan. Og en oversigt over, hvordan det vil være, hvis det var det bedste liv, du kunne forestille dig. Og ikke mindst tanker om, hvordan du kommer derhen.

Det sidste er enormt vigtigt. 

At tilføje noter om, hvordan man har tænkt sig at opfylde punktterne i planen.

Og hvis det ikke går, som man lige havde tænkt, så er det helt, helt okay. Det vigtigste er, at man har tænkt tankerne. Gjort en indsats. Og gjort det, der føltes rigtigt for ens liv, lige der, hvor man var nu.

Mindmap til et specifikt emne

mindmap-simpel

Det her, er det mindmap, der ligner de mindmaps jeg laver til daglig mest. Det er simpelt. Og ret ligetil. Og man kan jo bare erstatte jordkloden med en firkant. Så kan absolut alle være med.

Som det måske er gået op for nogle af jer, så har vi planer om at rejse lidt rundt i verden. Og det virkede meget oplagt, at vise jer et af de mange, mange, mange mindmaps, jeg har lavet som optakt til turen.

Mindmap hver måned

mindmap-ottekant

Det her layout er et jeg har fundet på Pinterest og jeg tror, det stammer fra den tyske BuJo-blogger Käthe Veganete's hjemmeside.

Et af de absolut smukkeste mindmaps jeg har set - og tegnet. 

Sådan set de altså normalt ikke ud, når det går stærkt til hverdag.

Men det er ikke bare flot. Det er også enormt brugbart som en månedlig evaluering.

Hvor ønsker du fokus skal være den næste måned. Indenfor 8 afgrænsede områder.

Det gør det meget let at gå til, fordi nogle af emnerne er givet på forhånd, og man så bare skal holde det op mod sit eget liv.

Mindmap til et helt liv

mindmap-cirkel

Den her er lidt vild.

Jeg har haft et vildt år.

Jeg er blevet ph.d.. Jeg har skullet finde ud af, hvad jeg ville med mit liv. Og hvad jeg faktisk kan finde ud af at lave - efter 10 år på universitetet.

Nogle gange kan det være godt at lave en status på hele ens liv. Lidt ligesom når man får at vide, at man skal lave en 5års plan. Det her er bare lidt mere håndgribeligt og lidt kønnere. Min veninde har brugt den til at blive SEO ekspert og lave SEO undervisning og SEO kurser, og det har hun nået. Det er kun fantasien der sætter grænser.

4 hurtige tips til den perfekte mindmap

  1. Farvekod teksten , så du hurtigt kan få et overblik over, hvordan de forskellige emner hænger sammen.
  2. Sæt mål, dato og konkrete datoer på emnerne
  3. Husk, at det er okay, at det ikke er perfekt
  4. Det er helt okay, at du ikke når frem til nøjagtigt det, du havde planlagt i dit mindmap